Автор: Джеймс Ангелос, politico.eu Следвайте Гласове в ТелеграмВътрешната политика на страната стана нефункционална,

...
Автор: Джеймс Ангелос, politico.eu Следвайте Гласове в ТелеграмВътрешната политика на страната стана нефункционална,
Коментари Харесай

Политико: Алтернатива за Германия - грубото политическо събуждане от невзрачната политика на Шолц

Автор: Джеймс Ангелос, politico.eu Следвайте " Гласове " в Телеграм

Вътрешната политика на страната стана нефункционална, тъкмо когато водачеството на Берлин на международната сцена е може би най-нужно.

Германците дълго време смятаха неугледната си политика за добродетел.

Канцлерът Олаф Шолц – индивидът, чиято привидна автоматичност му завоюва прозвището „ Шолцомат “ – беше определен на поста с негласното заричане да поддържа немската политика скучна. Той разказва себе си като поръчител за непоклатимост и като натурален правоприемник на предшественичката си Ангела Меркел, която ръководи Германия в продължение на 16 години, осигурявайки равновесие във все по-нестабилните времена.

Но нещата за Шолц не проработиха както беше планувано. Германската политика в този момент е по-фрагментирана и напрегната, в сравнение с когато и да било през последните години, страната е потопена в митинги и стачки, икономическите проблеми са в разгара си, а крайнодесните в Германия – във напредък.

Германците са склонни да изпитват смут от надълбоко поляризираната американска политика. Поради това доста хора обърнаха внимание, когато в отговор на скорошните фермерски митинги в цялата страна земеделският министър Джем Йоздемир от „ Зелените “ приказва за „ рисковото “ градско-селско разделяне на немското общество, което има капацитета да сътвори „ условия, сходни на “ тези в Съединените щати.

„ Хората към този момент не беседват между тях “, продължи той. „ Те към този момент си нямат доверие, и се упрекват един-другиго във всички несгоди на света. “ Целта би трябвало да бъде да „ запазим страната обединена в центъра “, заключи Йоздемир.

Новите политически несъгласия в Германия идват в миг на възходяща световна неустойчивост и вероятността за втори президентски мандат за Доналд Тръмп в Съединени американски щати, което може коренно да промени архитектурата на сигурността, от която Европа е подвластна. С войната в Украйна и опасенията от спор с Китай за Тайван, в този момент Европейски Съюз може да има потребност от водачеството на Германия повече от всеки различен миг след Студената война.

С други думи: моментът не е подобаващ за нефункционалност на немската политика.

Разплитането

По време на дългия мандат на Меркел Германия претърпя своите разтърсвания – да вземем за пример бежанската рецесия и дълговата рецесия в еврозоната – само че все пак нейното канцлерство беше построено на основата на прагматичен центризъм и политически консенсус, въпреки мнозина в този момент да считат, че нейното неизменност е породило известно национално блаженство.

Под управлението на Меркел, и когато Съединени американски щати подсигуряваха защитата на Германия, страната съумя да резервира сигурността си, без да е принудена да прави жертви. Евтината сила от Русия и необременената международна търговия спомогнаха за поддържането на конкурентоспособността на немската промишленост. И макар раждането на крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) през 2013 година – по това време като антиевро партия – концепцията, че тя може да добие такава известност, че да се бори за властта, изглеждаше далечна.

Сега германците претърпяват жестоко пробуждане.

Лидерите се притесняват, че втори мандат на Тръмп може да остави Европа без американска отбрана и Германия да остане най-големият боен покровител на Украйна. Експортно насочената немска стопанска система, наранена от високите цени на силата след нахлуването на Русия в Украйна и от безбройните разстройства в международната търговия, беше най-зле представящата се стопанска система в света през предходната година и страната наподобява обречена на първата си двугодишна криза от началото на 2000 година насам, защото не се вижда възобновяване.

Канцлерството на Меркел беше построено върху прагматичен центризъм и политически консенсус, макар че мнозина в този момент считат нейното неизменност за маскирано блаженство

Икономическите проблеми на Германия се усложниха от поредност стачки на машинистите на влакове с искане за по-кратко работно време, в това число най-дългата до в този момент шестдневна стачка, която спря пътнически и товарни влакове, като в допълнение наруши веригите на доставки. Говорител на немския държавен железопътен оператор назова дейностите „ стачка против немската стопанска система “.

В същото време доверието в способността на главните партии да се оправят с големите проблеми на страната понижава. Лявото държавно управление на тристранната коалиция в Германия е обхванато от боричкания и бюджетна рецесия и е едно от най-непопулярните в следвоенната история на страната – тъкмо както Шолц е един от най-непопулярните канцлери. Проучванията демонстрират, че доверието на популацията в политическите институции внезапно спада – съгласно неотдавнашно изследване към този момент единствено 13 % от германците имат доверие на политическите партии.

„ Духът от бутилката “

Няма по-голям симптом за свиването на политическия център на Германия от възхода – и възходящия екстремизъм – на „ Алтернатива за Германия “.

През последните дни германците, които считат партията за сериозна заплаха за републиката, излязоха по улиците на всеобщи демонстрации. Катализатор на митингите беше отчет, в който се описваше скрито събиране на десни екстремисти, в това число политици от AfD, в хотел покрай Потсдам, за разискване на „ общоприет проект “ за депортиране на чужденци и „ неасимилирани жители “.

Докладът развълнува немското общество както нищо друго от Обединението насам и провокира неоправдателни реакции от страна на политици и общественици от всички равнища. В изявление Хендрик Вюст, министър председателят на християн-демократите (ХДС) в Северен Рейн-Вестфалия, назова AfD „ нацистка партия “. Включиха се даже ръководителите на клубовете от Бундеслигата.

„ Ако не се вдигнете в този момент, значи не сте разбрали нищо “, съобщи Кристиян Щрайх, 58-годишният треньор на FC Freiburg на конференция преди мача по-рано предишния месец. С тъмно изражение на лицето, до момента в който на екрана зад него трептяха имената на рекламодателите, той добави: „ Пет минути преди среднощ е. Ако в този момент не разбирате това... не сте научили нищо от часовете по история в учебно заведение. “

Германските водачи и политици прегърнаха всеобщите демонстрации.

„ Може би това, което в този момент претърпяваме по улиците, е сигнал за пробуждане на демократичния център “, съобщи немският президент Франк-Валтер Щайнмайер в изявление за Германската социална телевизия.

Ключовият въпрос в този момент обаче е дали закъснелият протест може да спре възхода на крайната десница. AfD получава 21 % в народен мащаб, което е лек спад от началото на митингите, само че партията остава на второ място след дясноцентристкия алианс, включващ Християндемократическия съюз.

В областите на някогашната Източна Германия, където са основани най-вече от най-крайните политици на AfD и където през септември ще се проведат три избора за държавни постове, партията продължава да води в изследванията. Основните ѝ поддръжници, изключително в източните ѝ замъци, надали ще се откажат от нея макар позоваването на ужасяващото нацистко минало на Германия.

 

 

Продължаващата поддръжка за AfD подсказва надълбоко разделяне, което трансформира ръководството на страната във все по-голямо предизвикателство

Дори Шолц в изявление за немския ежедневник „ Die Zeit “ предходната седмица съобщи, че не има вяра, че поддръжката за AfD ще се стопи.

„ Духът излезе от бутилката “, сподели той.

Продължаващата поддръжка за AfD подсказва надълбоко разделяне, което трансформира ръководството на страната във все по-голямо предизвикателство. Политическата фрагментация се ускорява от появяването на нови популистки партии, като да вземем за пример Алианса на Сара Вагенкнехт, стартиран при започване на предишния месец от Вагенкнехт – някогашна икона от лявото пространство, която съчетава обичайните леви позиции с рестриктивни политики за емиграция и леговище, както и се застъпва за по-тесни връзки с Москва.

Партията възнамерява да се състезава на изборите за Европейски парламент през юни и на изборите в провинциите в източната част на Германия. Проучванията сочат, че тя може да се трансформира в нова политическа мощ в страната, която в допълнение да промени политическия пейзаж.

Други митинги

В един от студените януарски дни хиляди фермери вкараха тракторите си в Берлин и ги паркираха по пътищата, водещи към емблематични монументи в центъра на града – Брандембургската врата и Колоната на успеха.

Фермерите видимо бяха в града, с цел да стачкуват против държавния проект за последователно унищожаване на данъчните облекчения за дизеловото гориво за селскостопанския бранш – мярка за икономисване на разноски, подхваната от обединението в отговор на бюджетната рецесия – само че по-късно митингите се трансфораха в доста по-широко придвижване, изразяващо отвращение.

Един трактор, паркиран наоколо до Колоната на успеха, беше екипиран с портативна тоалетна, прикрепена в задната му част, на която имаше табела с надпис: „ Външната политика е гадна. Политиката за даване на леговище е гадна. Екологичната политика е гадна. Здравната политика е гадна. “

Шофьорите на камиони се причислиха към митинга в този ден, с цел да показват против повишението на пътните такси и налозите върху въглеродните излъчвания. Един бордови камион измежду тракторите беше декориран с немското знаме, на което пишеше: „ Германия би трябвало да бъде преди всичко “.

Крайнодесни групи в Германия се пробваха да се възползват от митингите на фермерите – събитие, което се следи и във Франция, където демонстриращи фермери блокират автомагистрали.

Със сигурност митингът в Берлин е привлякъл и по-радикални изразители на неодобрение от държавното управление.

Двама мъже на междинна възраст стояха измежду камионите и тракторите и си грееха ръцете на огнище, което бяха оформили край пътя. Те споделиха, че това не е първият им митинг против държавното управление – били са на митинги и против ограниченията за Ковид и против доставките на оръжие за Украйна. Повишаването на налозите за фермерите и водачите на камиони е единствено следващата засегнатост, обявиха те.

„ Коалиционното държавно управление би трябвало да си отиде “, добави единият от мъжете. Мартин Цюлке, който сподели, че оглавява асоциация на притежатели на съоръжения за биогаз в източната провинция Мекленбург-Предна Померания. „ Когато погледнем политиката на държавното управление, виждаме доста надменност, незнание и нелепост, опаковани с идеология и още повече нелепост. “

Неговият сателит Томас Щрал, който сподели, че работи в общинска работа, даде доста по-крайна оценка, отиваща надалеч оттатък дизела: той съобщи, че е смутен от оръжейните доставки на държавното управление за Украйна и от неговата „ русофобия “, както се изрази.

„ Това, което вършат през днешния ден “, сподели той за твърдата линия на немското държавно управление против съветската експанзия, „ наподобява на това, което правеха нацистите преди време “.

Инфо: politico.eu/

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР